Här hämtas den heilande bronsekorren från polisstationen i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Stölden av konstverket ”Den heilande ekorren” från Konsthallen i Luleå är nu löst.

– Det är underbart, säger Hans Sundvall konstnärlig  samordnare vid konsthallen, när han hämtar ut konstverket på polisstationen under torsdag eftermiddag.

Det var  under onsdagen som stölden i Konsthallen på Kulturens hus i Luleå upptäcktes av personalen och senare hittade polisen konstverket.

– Vad jag har förstått så hittade polisen den i samband med något beslag i går och det verkar inte vara några skador på den, så nu  ska den placeras tillbaka på sin plats igen, säger Hans Sundvall.

Säkerheten ska ses över

Skulpturen, som uppskattas ha ett värde på 30 000 kronor, är gjord av konstnären Mats Wikström, och föreställer en 20 centimeter hög ekorre som gör en så kallad hitlerhälsning.

Stölden var den första som någonsin inträffat i Konsthallen och nu ska man se över säkerheten.

– Det inträffade är mycket olyckligt. Det är få personer som jobbar i Konsthallen och att det är stora ytor med många rum som är svåra att bevaka, säger Hans Sundvall.

Vi kommer senare under torsdagen publicera en intervju med konstnären Mats Wikström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.