Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Helge Lindahl i Mellanström om att han inte har några planer att ge upp jakten. Foto: Beatrice Karlsson/SVT

Snart 100-årige Helge i Arjeplog på jakt efter ännu en älg

Uppdaterad
Publicerad

Helge Lindahl från Mellanström utanför Arjeplog började jaga älg som 28-åring. I februari fyller han 100 år och han har inga planer på att lägga av med älgjakten.

– Om jag är i lika bra form som jag är nu, så kan jag även jaga nästa år, säger han.

99-årige Helge Lindahl jagar inte bara älg utan kör även bil. Att han är så pigg för sin ålder beror enligt honom själv på att han aldrig varit i stillhet.

– Man ska inte sitta och ligga så mycket för det är inte alls bra. Jag har hållit igång och jobbat som timmerhuggare i alla år. Först med såg och yxa och därefter motorsåg. Jag har även idrottat mycket och tagit flera guld i veteran-VM i längdskidor. När jag var i 20-årsåldern blev jag aldrig trött, säger han.

Vad berodde det på? 

– Det vet jag faktiskt inte, men jag återhämtade mig fort efter att jag idrottat och jobbat hårt, säger Helge. 

”De flesta som är 100 år sitter i rullstol”

Lindahl berättar att han har skjutit ett antal fina älgtjurar och att den största hade en slaktvikt på 320 kilo. I dag jagar han mycket för den trevliga samvaron med jaktkompisarna i Sundås jaktlag. 

Känner du någon som är i din ålder och jagar älg? 

– Nej det finns inte. De flesta som är 100 år sitter i rullstol. En del kanske kan gå, men jag känner ingen som kör bil och jagar älg, säger Helge Lindahl.

Älgjakten i Arjeplogs kommun påbörjades den 1 september och avslutas den 14 november.

I klippet berättar Helge hur han håller sig i form vid 99 års ålder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.