Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon hör du volontären Josh Armfield om pressen och rädslan över att Luleå kommun inte hjälper alla hemlösa. Foto: Erica Larsson/SVT

Hemlösa nekas tak över huvudet – trots lediga rum på akutboendet i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun drog in stödet för natthärbärget och startade i stället ett akutboende i egen regi. Men sedan dess har inte alla hemlösa som vistas i Luleå rätt till tak över huvudet och det sätter stor press på volontärer och frivilligorganisationer.

Josh Armfield är volontär vid Gemenskapsmåltiden i EFS där han möter många hemlösa.

– Det är mycket allvarligt eftersom det varje vinter kommer hemlösa till oss som inte får sova på kommunens akutboende.

Vad säger kommunen till er när de nekar sovplatser?

– Varje gång får vi höra att de inte har rätt till akutboendet eftersom de inte är folkbokförda här. De anser att hemlösa borde planera sin resa och det är väldigt frustrerande. Man planerar inte att hamna på gatan och man kanske kämpar med psykisk ohälsa eller missbruk, säger Josh Armfield.

”Väldigt fyrkantiga regler”

Sedan härbärget i Luleå lades ned 2020 har volontärer, frivilligorganisationer och privatpersoner behövt ingripa flera gånger och ordna tak över huvudet till de som bor på gatan.

SVT har pratat med flera hemlösa i Luleå som har rätt till akutboendet – och de är också kritiska.

– Det är väldigt fyrkantiga regler så ibland blir det omöjligt att få en sovplats. Får man en plats så får man inte komma dit förrän sent på kvällen och man måste stiga upp väldigt tidigt, säger en hemlös som vill vara anonym.

Medmänsklighet

Josh Armfield påpekar att det finns akommuner i Sverige som valt en annan väg än vad man gjort i Luleå.

– Vissa kommuner väljer att tolka det som att de har ansvar för alla. I exempelvis Örnsköldsvik och Umeå finns det fungerande härbärgen. Det finns ingen lag som säger att man inte får visa medmänsklighet mot någon från Stockholm eller Rumänien

I videon berättar volontären om pressen och rädslan över att kommunen inte hjälper alla hemlösa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemlösa i Luleå

Mer i ämnet