Allt fler människor i Sverige saknar hem Foto: SVT Arkiv

Allt fler människor är hemlösa

Publicerad

Tidigare var hemlöshet och bostadsbrist främst ett storstadsfenomen men finns nu i många av landets kommuner.

Det enligt Hem & Hyra.

Drygt 33 000 personer lever i hemlöshet i Sverige, enligt siffror från en kartläggning som Socialstyrelsen gjort. Toppar listan gör Bjurholm med 110 hemlösa per 10 000 invånare. På plats sex kommer Kalix som har 72,7 hemlösa per 10 000 invånare.

Kommuner saknar plan mot hemlöshet

Enligt Hem & Hyra har knappt var femte kommun ett strukturerat arbete mot hemlöshet och utestängning från bostadsmarknaden och endast 19 procent av landets kommuner och stadsdelar, 55 stycken, har en aktuell övergripande plan mot hemlöshet.

 – Vi trodde att fler kommuner skulle ha en sådan plan efter att hemlösheten uppmärksammats i tidigare kartläggningar, säger Charlotta Fondén, utredare på Socialstyrelsen.

Något måste göras åt bostadsmarknaden

Hans Swärd som är professor i socialt arbete vid Lunds universitet, säger att miljonprogrammen då många bostäder byggdes mellan 1965–1974, lyckades minska och i det närmaste utrota hemlösheten. Men sedan har hemlösheten återkommit i ny skepnad sedan slutet av 1980-talet.

– Det har helt enkelt inte byggts bostäder som motsvarar befolkningsökningen och inte heller byggts lägenheter med rimliga hyror för de svaga grupperna. Gör vi inte något åt bostadsmarknaden kommer vi inte att kunna lösa dagens hemlöshet, säger han.

Kommuner som inte svarat

Kommuner som har för få hemlösa per 10 000 invånare finns inte med på listan.

Ett antal kommuner har inte uppgett hur hemlösheten ser ut. Dessa är: Arvidsjaur, Berg, Dorotea, Hofors, Högsby, Jokkmokk, Kiruna, Malå, Mellerud, Orsa, Ovanåker, Pajala, Ragunda, Robertsfors, Rättvik, Sorsele, Storfors, Sävsjö, Trosa, Vilhelmina, Åre och Älmhult.

Kalix 72,7 hemlösa/10 000 invånare

Övertorneå 46,3/10 000 invånare

Boden 32,5/10 000 invånare

Luleå 26,4/10 000 invånare

Piteå 14,6/10 000 invånare

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer