Foto: SVT

Hemsjukvårdsteam startas i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Luleå kommun kommer att starta ett hemsjukvårdsteam. Syftet är att minska trycket på Sunderby sjukhus akutvårdsavdelning.

Teamet ska enligt planerna vara igång före årsskiftet.

– Teamen ska göra planerade besök hos de mest sjuka äldre i deras hem och på äldreboenden. Syftet är att minska behovet av akutvårdsinläggningar, säger Luleås socialchef Gabriella Sjöström.

Vårdplatskris

SVT Nyheter Norrbotten berättade i går att vårdsplatskrisen på Sunderby sjukhus närmast är total och att ortopediavdelningen ställer in alla planerade operationer under veckan. Orsaken är att många färdigbehandlade patienter ligger kvar på sjukhuset i väntan på att tas om hand av kommunerna.

Vård i hemmen

Luleå kommun kommer kring årsskiftet att i samarbete med Region Norrbotten att starta ett projekt med hemsjukvårdsteam. Örnäset och Stadsvikens vårdcentraler ingår i projektet. Regionen anställer läkare och kommunen sjuksköterskor till teamet.

– Tanken är att göra fler öppenvårdsinsatser i hemmen, säger Gabriella Sjöström.

18 nya trygghetsplatser

I januari nästa år öppnar Luleå kommun 18 nya trygghetsplatser vid Bergvikens vård- och omsorgsboende. Det är en satsning för att trygga de mest svårt sjuka äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.