Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anneli Nilsson, hemtjänstpersonal, har fullt upp på jobbet och verksamhetschef Gabriella Durhan vittnar om ett extremt ansträngt läge. Foto: Anders Öhlund/SVT

Hemtjänsten i Luleå går på knäna: ”Aldrig varit med om något liknande”

Uppdaterad
Publicerad

Hemtjänsten i Luleå har en mycket tuff arbetssituation just nu. Flera personer är sjukskrivna och allt som inte behöver göras akut får vänta.

– Det är riktigt tufft. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Gabriella Durhan, verksamhetschef vid hemtjänsten i Luleå kommun.

Gabriella Durhan berättar hur de tvingas ställa in sina bokade tjänster:

– Vi flyttar på allt som går: Städning som vi planerat in, promenader med våra brukare, ja allt som går att flytta. Det är riktigt tufft. Jag har aldrig varit med om något liknande.

”Jag jobbar på”

Hemtjänsten i Luleå har 550 anställda och hjälper 1 400 brukare varje dag. Sedan pandemin slog till har det varit ansträngt läge och man befarar att den här veckan kan bli en mardrömsvecka med tanke på hur många som är sjukskrivna. Hemtjänsten försöker lösa schemat dag för dag.

Anneli Nilsson är av de anställda inom hemtjänsten som arbetar med ovanligt få kollegor just nu.

– Jag är kärnfrisk så jag jobbar på. Det som gäller är att ha skyddutrustning och sprita sig ordentligt, det får man inte fuska med, säger Anneli Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet