Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du de glada och överraskade stipendiemottagarna Mia Pekola och Monica Asplund i Kiruna som får dela på 10 000 kronor för sina insatser inom hemtjänsten. Foto: Teuvo Palomäki/SVT

Här prisas Mia och Monica i Kiruna för sina insatser i hemtjänsten

Publicerad

I dag, den 27 januari, är det Hemtjänstens dag. Kiruna kommun uppmärksammar dagen genom att instifta ett stipendium på 10 000 kronor – och rehabteamets Monica Asplund och Mia Pekola blev de första och historiska vinnarna.

Det är rikstäckande Hemtjänstens dag som firas för åttonde gången och för första gången i Kiruna. Nu har Kiruna kommun stiftat ett stipendium på 10 000 kronor som kommer att delas ut årligen till den eller de som har bidragit med extra ordinära insatser inom kvalitet- eller kompetensutveckling.

– Vi vill uppmärksamma de som går ut i ur och skur 365 dagar per år. Dom behövs och behöver uppmärksammas i positiva sammanhang också, säger Anne Kotavuopio-Jatko, ordförande i socialnämnden och partipolitiskt oberoende.

Monica och Mia prisades

När priset delades ut för första gången gick det till två personer som jobbar inom ett rehab-team som gör besök hos brukare för att träna upp dem att klara sig så bra som möjligt i sin hemmamiljö.

– Vi visste ingenting om det här, de sa att vi skulle komma ut och då var det en massa folk här. Jag är chockad, säger stipendiemottagaren Mia Pekola.

Monica Asplund är lika glad.

– Det här var jättetrevligt och roligt att få uppskattning på det jobbet man gör, säger hon.

”Många gör ett jättebra jobb”

De hoppas även att uppmärksamheten gör att de ungdomar som utbildar sig nu ser att arbetet uppskattas.

– Man syns lite utåt nu, att många i hemtjänsten gör ett jättebra jobb, berättar Monica Asplund.

I klippet hör du de glada och överraskade stipendiemottagarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer