Hemtjänstpersonal slutar i protest

Publicerad

Hemtjänstpersonal i Tärendö har sagt upp sig. Anledningen är de ständiga besparingarna som präglar äldreomsorgen i Pajala kommun.

– Vi får alltid höra hur mycket vi kostar. Det är alltid min yrkesgrupp som får stå tillbaka, men nu backar vi inte, säger Eva Tillberg, hemtjänsten i Tärendö.

– Det är jättetråkigt att de har valt att säga upp sig. Jag har aldrig varit med om att så många inom en och samma yrkesgrupp har agerat på det här sättet, säger Maj-Lis Ejderlöf, socialchef i Pajala kommun.

Besparingar upprör

Det var i början av förra veckan som sex av de sju anställda inom hemtjänsten i Tärendö sa upp sig. I dag däremot är det bara fyra av de anställda som står fast vid sina beslut om uppsägning. Grunden till missnöjet ligger i de besparingar inom äldreomsorgen som pågått under en längre tid.

– Det är alltid ett problem med att få vikarier. Ibland måste vi ta in pensionärer för att få verksamheten att gå ihop, säger Sara Sturk, hemtjänsten i Tärendö.

– Jag tycker att de ska anställa fler inom hemstjänsten och sedan kräver jag högre beredskapsersättning, påpekar Eva Tillberg, hemtjänsten i Tärendö.

Orimliga krav

I dag ligger beredskapsersättningen inom hemtjänsten på närmare 16 kronor per timme vardagar och drygt 31 kronor under helger. Beredskap avser tiden mellan halv tio på kvällen till sju på morgonen. Den anställde som har beredskap behöver inte befinna sig på arbetsplatsen, men måste vara tillgänglig om så skulle behövas. Men kravet på höjd beredskapsersättning är omöjlig, enligt Maj-Lis Ejderlöf, socialchef i Pajala kommun.

– Vi drar över budgeten med 3,4 miljonor kronor, så det finns inga pengar, säger hon.

Hoppas på lösning

Men trots att budgeten inte går ihop, så finns förhoppningar om en lösning.

Vi jobbar för att se om vi kan göra någonting, så att de som sagt upp sig väljer att stanna kvar på arbetsplatsen, säger Maj-Lis Ejderlöf, socialchef i Pajala kommun.

– Jag går inte tillbaka till jobbet om jag inte ser någon förändring, säger Sara Sturk, hemtjänsten i Tärendö.

Klockan 13 idag kommer det att hållas ett möte mellan hemtjänstpersonalen i Junosuando och avdelningschefen inom hemtjänsten i Pajala kommun. En av de anställda säger till Nordnytt att det är de dåliga arbetsförhållandena som kommer att diskuteras.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer