Jörgen Larsson och Rebecka Alfredsson med ursprung Piteå samt dotter Junie testade wokad palt Foto: Jeanette Ögren Viklund

Hemvändarkampanj i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Idag hålls hemvändarträff på Skansen i Stockholm för utflyttade Piteåbor och Skellefteåbor. Det för att locka deltagare att flytta tillbaka till Piteå och Skellefteå bland annat inför batterifabriken Northvolts etablering.

Skellefteå vann dragkampen om batterifabriken som beräknas skapa 2 000 jobb enligt företages vd Peter Carlsson. I Piteå jublade man över etableringen och menar att Skellefteås närhet till Piteå kommun ger möjlighet för boende att pendla till fabriken.

– På plats på Skansen finns flera företag och för Piteås del är det viktigt att få fler invånare samt rekrytera kompetens för framtiden, säger Jörgen Hult som är marknadschef vid Piteå kommun.

Batterifabriken Northvolt

110 kilo palt

Heldagen på Skansen görs i samband med julmarknaden där deltagarna ska få återuppleva smaker från norr samt lyssna på dagens och morgondagens näringsliv och uppdateras på vad som händer på hemmaplan.

– Vi har bland annat med oss 110 kilo palt att bjuda deltagarna på, säger Fredrik Hult.

Succé för dagen kallad PS. Saknar dig

Det var många barnfamiljer som ville träffa företagen och kommunerna på Skansen.

– Fantastiskt roligt med det enorma gensvar som vi fått för eventet. Vi hoppas att de känner att vi saknar dem och kanske har vi tänt en längtan om att flytta hem, säger Helena Stenberg, kommunalråd i Piteå.

På plats fanns ett tjugotal representanter från kommunerna och dessutom personal från fjorton företag från Piteå och Skellefteå.

– Skellefteå och Piteå får visa upp sig från sin allra bästa sida. PS är ett fint exempel på hur vi kan samarbeta kring utmaningen att hitta kompetens och locka människor att flytta till vår region, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet