Visa alla (2)
Visa alla (2)

Hertsö badhus rivs

Uppdaterad
Publicerad

Hertsö badhus stängs till sommaren och rivs till hösten.

Fritidsförvaltningen har tillsammans med stadsbyggnadsförvaltningen tagit beslut om att stänga Hertsö badhus till sommaren för att sedan rivas till hösten. Hertsö badhus byggdes 1975 och den normala livslängden för badanläggningar är beräknad till 30 år, skriver Fritidsförvaltningen vid Luleå Kommun i ett pressmeddelande.

–Vi har en längre tid vetat att badhuset har passerat sitt bäst-före-datum. Den tekniska livslängden är slut. Den senaste statusutredningen visade att badet var förbrukat redan vid utgången av 2015, säger Mikael Wänstedt, chef för fastighetssektionen på stadsbyggnadsförvaltningen.

Att den tekniska livslängden är slut innebär, bland annat, sprickbildningar i betong samt att armeringen har kraftiga rostangrepp.

Dyrt renovera badhus

För drygt tre år sedan bedömdes att en renovering av Hertsö badhus, som skulle förlänga livslängden med maximalt 15 år, skulle kosta cirka 50 miljoner kronor.

–En mycket dyr förlängning, om vi ser till driftkostnaderna. Badet går på övertid, och det är vi tacksamma för, särskilt med tanke på att Pontusbadet renoveras. En renovering som tidigarelagts just med anledning av Hertsö badhus dåliga skick. Renoveringen av Pontusbadet följer tidplanen med planerad nyöppning den 1 september, säger fritidschef Helén Wiklund Wårell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skador på Hertsö badhus Foto: Luleå Kommun