Lars Elenius, huvudredaktör för boken The Barents Region och professor i historia vid Umeå universitet. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Historisk bok om Barents

Publicerad

Fjorton år har den tagit att skriva. 27 författare, verksamma i fyra olika länder, har varit inblandade. Nu kommer boken om Barentsområdets historia.

Från Nordland i väster till Komirepubliken i öster. Ett område som sträcker sig över fyra olika länder. För första gången har nu Barentsområdets historia skrivits, från 800-talet fram till idag.

– Vi är vana att skriva historien från söder till norr, från centrum till periferi. Här utgår vi från det nordliga perspektivet, säger Lars Elenius, huvudredaktör för boken och professor i historia vid Umeå universitet.

Nätverk av historiker

Boken The Barents Region fyller ett historiskt tomrum.

– Det finns inget liknande skrivet. Inte här uppe i norr och inte någon annan stans i Europa heller, säger Lars Elenius.

Det första han gjorde när han började arbetet med boken år 2001 var att skapa ett nätverk av historiker i hela Barentsområdet. Att samarbeta med ryska kollegor på det här sättet var nytt.

– Vi skriver inte nationens historia eller regionens historia utan vi skriver jämförande historia. Det här arbetet har gett nya insikter. Man upptäcker likheter i utvecklingen och får syn på sig själv, säger Lars Elenius.

Möjligheternas tid

Barentsområdet som begrepp uppstod 1993 efter Sovjetunionens sönderfall.

– Då uppstod ett fönster av möjligheter. Det var egentligen Michael Gorbatjov som ville närma sig mot väst, säger Lars Elenius.

Idag har det politiska klimatet förändrats.

– När vi började skriva boken var det ett töväder av öppenhet och samarbete. Om vi hade börjat idag undrar jag om det hade varit möjligt med det här samarbetet. en nationalistisk sajt har misstänkliggjort den här boken innan den ens kommit ut och angripit den ryska redaktören, säger Lars Elenius.

Efter 14 års arbete, hur känns det då nu när han äntligen fått boken i sin hand?

– Det känns som en oerhörd lättnad och en eufori på något sätt. Herregud, är det klart!, säger Lars Elenius.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer