Emil Yletyinen. (Arkivbild) Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Rosviksdomare hoppas få döma semifinal i junior-VM

Publicerad

Linjedomaren Emil Yletyinen från Rosvik har hittills dömt fem ishockeymatcher i junior-VM i Kanada – nu hoppas han få döma en av semifinalerna.
– Hedrande och stort för Norrbotten, säger han.

I Vancouver i Kanada spelas just nu junior-VM i ishockey. Men det är inte bara spelare och tränare från Luleå hockey som är norrbottningar på plats – två domare från länet dömer flera av matcherna. Huvuddomaren Tobias Björk och 30-åriga linjedomaren Emil Yletyinen från Rosvik utanför Piteå.

– Det är en helt sjuk upplevelse, något liknande har jag aldrig varit med om tidigare, säger Emil Yletyinen

– I matchen Kanada – Ryssland var det 18 000 personer på läktaren. Jag försökte prata en av Rysslands spelare till rätta vid nedsläppet. Men jag hörde inte ens min egna röst, munnen rörde på sig men det hördes inget. Så jag fick helt enkelt släppa pucken.

Tio års erfarenhet av SHL-hockey

Emil Yletyinen har tio års erfarenhet från att döma SHL-matcher. Förra året dömde han också junior-VM, den gången i Buffalo, USA.

– Men det är en stor skillnad nu i Kanada. Det är betydligt mycket mer folk på läktaren. När Kanada spelar match märks det verkligen på staden.

Hittills i turnerningen har han hunnit döma fem matcher. Senaste var kvartsfinalen mellan Finland och Kanada.

– Det var en riktig höjdarmatch med mycket dramatik. Bland annat när det var öppet mål för Kanada i förlängningen och spelarens klubba gick av.

”Spelarna trycker ner gaspedalen och kör”

Hur skiljer sig junior-VM från SHL?

– Det är mycket mer fart och mer ostrukturerat spel. Spelarna trycker ner gaspedalen och kör. Som domare gäller det att vara koncentrerad till 100 procent, precis vad som helst kan hända.

– Som när jag dömde Kanada – Ryssland. En spelare kom fri och blev fälld, sen ställde han sig upp och blev fälld igen. Så det var två straffsituationer för samma spelare.

”Hedrande och stort”

Nu hoppas Emil Yletyinen få döma någon utav semifinalerna.

– Men det är få förunnat att bara få vara här. Jag tycker det är hedrande och stort för Norrbotten att vi har två domare på plats.

– Men jag längtar hem till familjen också såklart.

Vad utmärker en bra domare?

– Han ska vara lugn, lyhörd och seriös.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer