Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet visar Camilla Brännström hur det kommer att se ut i vaccinationsbåsen på Coop Arena i Luleå. Foto: Micke Nyberg/SVT

Så ska hockeyhallen i Luleå fungera som vaccinationscentral

Publicerad

Nu ökar Region Norrbotten och Luleå kommun vaccinationstakten genom att tillfälligt flytta in i hockeyhallen Coop Arena.

Med hjälp av värdinnor, sjuksköterskor och femton vaccinationsbås inleds verksamheten på onsdag.

Till att börja med ska 750 personer som har hemsjukvård vaccineras och sedan rullar prioriteringsordningen på med hemtjänsten, personal inom hemsjukvård, vuxna som lever tillsammans med någon ur en riskgrupp och äldre.

20 minuter per vaccination

Till en början kommer man att ha öppet tre dagar i veckan.

– Men när det blir en större och yngre målgrupp kommer vi att ha öppet varje dag och även på kvällstid. Vi har totalt femton vaccinationsbås på två plan och med hjälp av speciella värdinnor och sjuksköterskor ska varje vaccination ta 20 minuter, säger Camilla Brännström, verksamhetschef inom närsjukvården.

”Lätt att hålla avståndet på två meter”

Region Norrbottens chefsläkare Pia Näsvall medger att det är ovanligt att genomföra ett vaccinationsprogram i en hockeyhall, men hon är mycket nöjd.

– Det finns många ingångar och utgångar och det är relativt lätt att hålla avståndet på två meter här. Jag tror att Coop Arena blir en bra lokal för att genomföra vaccinationer, säger Näsvall och fortsätter:

– Vi får också ett bra flöde eftersom folk som kommer hit inte behöver mötas när de går in eller ut och det är bra, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet