Hockeylag i konkurrens med varandra Foto: SVT Montage

Hockeykonflikten kostar kommunen miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten har Kiruna två föreningar som ska spela division 1-ishockey och samsas i samma hockeyhall. Det är allt annat än samarbete och samförstånd som präglar upptakten. Nu kommer konkurrensen att kosta kommunen miljontals kronor.

Kiruna IF har varit Kirunas representationslag i snart 30 år och har kunnat rumstera lite som man har velat i Lombia ishall. Nu får man sällskap av återupplivade Kiruna AIF i samma division och i samma hall.

AIF gick upp till ettan utan att ha förlorat en enda match på hela säsongen.

Nu ska kommunen reglera in i minsta detalj hur man ska fördela och dela på utrymmen. Och att kunna komma överens föreningarna emellan är inte att tänka på.

– Jag tror inte det. Vi har inte varit överens om så mycket annat. Men jag tror att kommunen har tagit ett helhetsgrepp och bestämt sig för att föreningar inte ska investera i kommunägda anläggningar, så därför är det väl kommunen som får ta de investeringar som ska göras nu, säger Thomas Jatko, tidigare ordförande som fortfarande för klubbens talan.

Kostar att ha två representationslag

Det är ett antal miljoner som det kommer att kosta Kiruna kommun att ha två representationslag.

Väggarna sägs inte räcka till för båda klubbarnas sponsorskyltar, så på måndag beslutar kommunfullmäktige om att satsa 1,3 miljoner på digitala skyltar som kan anpassas utifrån vem som spelar.

Samtidigt klubbas en satsning på nya omklädningsrumsmoduler för tre miljoner kronor när fotbollslagen ska flytta ut från ishallen för ge plats för fler hockeylag.

Det finns dessutom ett förslag att kommunen ska köpa arenarestuarangen av Kiruna IF för högst 500 000 kronor så att båda klubbarna ska kunna hyra den.

Vice kommunalrådet Niklas Sirén vill emellertid inte säga att det är hockeybråket som orsakar kostnaderna.

– Det har gjort att det har blivit en accelererad process. Saker har uppdagats och en del saker har blivit mer akuta än tidigare. Däremot är jag alldeles övertygad om att de lösningar som görs på Lombia nu hade gjorts förr eller senare alldeles oavsett, säger han.

Avtalet för hur hallen ska användas är inte klart, men det vi ser redan nu är att det blir fortsatta gruff.

Kiruna IF:s dubbla omklädningsrum blir en stridsfråga.

– Här har ju vi ett hyreskontrakt. Vi hyr ju de här lokaliteterna och det är klart att tittar man på regelverket så har vi en besittningsrätt. Jag tror att kommunledningen har strykit den tanken, säger Thomas Jatko.

Dan Jakobsson, arenaansvarig i Kiruna AIF, är av helt motsatt uppfattning.

– Kommunledningen har sagt att allt ska tömmas, även deras förråd och omklädningsrum, därefter ska de gå ut och fördela dessa utrymmen för att få rättvisa i det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.