Ingela Lekfalk är både producent och regissör för den nya dokumentärfilmen Foto: SVT

Hockeylivet blir dokumentärfilm

Uppdaterad
Publicerad

Just nu görs en dokumentärfilm om Luleå hockey/MSSK. En film som kommer att följa hockeytjejerna i avbytarbåsen, på resor och i omklädningsrummet.

Under söndagen, då Luleå/MSSK spelade mot AIK i Piteå, var dokumentärfilmsproducenten Ingela Lekfalk på plats. Hon är både producent och regissör för filmen och har flera filmproduktioner bakom sig. Hon har också vunnit flera priser för sitt filmarbete tidigare.

– Det flesta dokumentärfilmer idag gestaltar något som redan har hänt, säger Ingela Lekfalk. För att det är lättare att skriva ett manus. Men jag har aldrig gått igång på det. Jag vill följa ett ”nu”. Jag kittlas av detta, vad händer imorgon, vad kommer vi att få för material...?

– Och just när det gäller laget i Luleå hockey så står de inför det faktum att landslaget ska väljas ut nu. Det ska bli slutgiltigt beslut, en trupp som ska iväg till USA till våren spela och spela. Vi har hela elitseriespelet och alla vill slå dem för att de är svenska mästare. Och i februari 2018 ska det vara klart vilka som kommer med i OS-truppen.

Hockey under knappa förhållanden

För Ingela Lekfalk är engagemanget som spelarna lägger ned på hockeyn det centrala i berättelsen.

– Det här är tjejer som jobbar heltid eller studerar på heltid. En del går på gymnasiet fortfarande och samtidigt lägger de ner så oerhört många timmar på att spela hockey under väldigt knappa förhållanden, säger Ingela Lekfalk. Och alla människor som har den där oerhörda engagemanget... jag tycker det är något så vackert med det.

– Det som händer på isen påverkar naturligtvis vad som händer utanför isen men vi kommer att fokusera på att vara på avbytarbänken, i omklädningsrummet, i turnébussen eller på hotellet på kvällen och sen kommer vi under tiden vi filmar eventuellt att följa några tjejer lite mer.

Filmen ska bland annat visas i SVT under 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.