De båda lagkaptenerna Emil Jakobsson, Kiruna AIF, och Joni Liljeblad, Kiruna IF, har gått ut med ett gemensamt uttalande efter vandaliseringen. Foto: SVT/Kiruna IF/Kiruna AIF

Efter vandaliseringen – nu vill hockeyklubbarna att spekulationerna upphör

Uppdaterad
Publicerad

Efter att spelare till Kiruna AIF fått sina bilar vandaliserade startades spekulationer om det var relaterat till ishockeyn och att det hade kopplingar till rivalen Kiruna IF. Nu går de båda klubbarna ut och med ett gemensamt budskap om att man inte ska dra förhastade slutsatser och smutskasta varandra.

– Det är inte rättvist på något sätt, säger Kiruna AIF:s lagkapten Emil Jakobsson.

Det var i torsdags när Kiruna AIF:s spelare kommit hem sent på natten efter en bussresa och bortamatch mot Asplöven i Haparanda som man möttes av en tråkig syn. Något hade krossat fönsterrutor på sex stycken bilar som stod parkerade utanför Lombia ishall.

Eftersom att klubbarna varit stora rivaler sedan många år tillbaka. AIF vann det första derbyt mellan klubbarna på 32 år bara några dagar tidigare. Då ska det enligt klubbarna ha spekulerats i att vandaliseringen varit hockeyrelaterad.

– Vissa personer söker skit mellan föreningarna. Man ska kunna skämta med varandra med glimten i ögat när man pratar hockey. Men när någon ger sig på döda ting och slår sönder det blir man mörkrädd. Det är för allvarligt för att skämta om, säger Kiruna AIF:s lagkapten Emil Jakobsson i en kommentar till Kiruna AIF:s webbsajt.

Båda lagen har fått motta skämt och pikar efter händelserna.

– Vi vill gå ut och säga att ingen tycker det här är roligt. Det är inte meningen att KIF ska höra att de har gjort någonting, det är inte rättvist på något sätt.

”Vill få slut på snacket”

Han är kritisk till att parkeringen utanför ishallen är väldigt dålig.

– Det finns inte en lampa som lyser där. Det var bara en tidsfråga innan det här skulle hända. Det här hade lika gärna kunnat drabba FF-spelarnas eller KIF-spelarnas bilar. Nu hände det oss.

Kiruna IF:s lagkapten Joni Liljeblad tror inte att vandaliseringen har någon som helst koppling till ishockeyn.

– Vi står båda bakom att det är någon idiot som ligger bakom det här. Vi känner att vi vill få slut på snacket som har uppstått. Det är helt onödigt att smutskasta någon efter den här vandaliseringen, säger Liljeblad.

Insamling har startats

Än så länge är det okänt vem eller vilka som ligger bakom vandaliseringen. Men ett gäng supportrar har startat en insamling för att täcka kostnaderna till försäkringsbolagen.

– Det är klart att man blir både stolt och glad över det men det är tråkigt att folk ska behöva lägga ut egna pengar på grund av idioter som förstör, säger Emil Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.