Arkivbild. Foto: SVT

Grannen högg sönder barnfamiljens ytterdörr med yxa

Uppdaterad
Publicerad

En barnfamilj fick en obehaglig överraskning när de satt och tittade på barnprogram. Efter att ha hört dova ljud från ytterdörren och sedan undersökt saken visade det sig att deras granne slagit sönder dörren med en yxa.

Händelsen inträffade dagarna innan julafton i Älvsbyn under förra året. Kvinnan satt och tittade på barnprogram tillsammans med sitt yngsta barn när hon plötsligt hörde ett dovt ljud från ytterdörren. Först trodde hon att det var hennes äldsta barn som gjorde ljuden, men hon insåg snart att det handlade om något helt annat.

Grannen högg med yxa

När hon gick till hallen för att undersöka vad det var för ljud, upptäckte hon att fönstret till ytterdörren såg ut att vara trasigt. Hon öppnade då dörren och såg en man iklädd en rutig skjorta och pälsmössa. Mannen var på väg från farstubron när hon ropade till mannen och han vände sig då om. Kvinnan såg då att det var hennes granne, som hon inte kommit överens med de senaste tio åren. Mannen tog några steg mot henne samtidigt som han reste en yxa som han hade i handen. Hon blev då enligt egen utsago väldigt rädd och stängde igen dörren.

Tingsrätten utgår ifrån att de dova ljud som kvinnan hörde var ljudet av yxhugg mot ytterdörren. Fotografier på ytterdörren visade också att någon huggit med ett vasst föremål mot dörren.

Tingsrätten köper inte mannens bortförklaring

Mannen förnekar att det var han som var gärningsmannen. Han skyller på två okända män som påstår ha träffat för första gången tidigare under dagen och de ska sedan ha druckit alkohol tillsammans i mannens bostad. De skulle ha utfärdat yxhuggen med en yxa som mannen äger. Han påstår sedan att de lämnade platsen direkt efteråt.

Tingsrätten bedömer mannens version som en uppenbar efterhandskonstruktion och han döms nu för olaga hot och skadegörelse till skyddstillsyn med en behandlingsplan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.