Foto: TT

Höll fast dement – drog ut tand

Uppdaterad
Publicerad

En dement fick bedövning utan effekt hos tandläkaren i Kiruna – då höll personalen fast personen medan en tand drogs ut.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har utrett ett allvarligt missförhållande för en boende på ett vård- och omsorgsboende i Kiruna kommun.

Av lex Sarah-anmälan framkommer det att en boende, som har en demessjukdom, var hos tandläkaren för att dra ut en tand. Under besöket fick den boende lugnande läkemedel och bedövning utan effekt.

Personal höll fast

Tandläkaren bad då medföljande personal att tillsammans med en tandsköterska hålla fast den boendes armar, ben och huvud. Läkaren försökte då dra ut tanden, men fick endast bort halva tanden vilket medförde smärta för den boende.

Istället planerades en operation in och personen fick åka tillbaka till boendet.

Ärendet avslutad

IVO meddelar i sin utredning att ytterligare åtgärder inte kommer vidtas och att ärendet nu är avslutat. De bedömer att socialnämnden har fullgjort sin utredning- och anmälningsskyldighet.

Nämnden har bland annat identifierat orsaken till det inträffade samt vidtagit åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.