Hon blev första kvinnan att göra skotertricket

Publicerad

Ella Snäll, 26, har gjort det ingen kvinna i världen tidigare har lyckas med – nämligen en bakåtvolt med snöskoter.

Det var för fem år sedan som skoterintresset växte fram för Ella Snäll från Kiruna.

Hon utvecklades i rask takt och har varit med i flera skoterfilmer – men det var för två år sedan som tanken om att klara en bakåtvolt med snöskoter växte fram.

– Jag har sett alla grabbar som gjort volten hela tiden och då blev det naturligt att jag också skulle göra den. Har alltid haft tanken att en kille inte ska vara bättre än en tjej, det är inte omöjligt för kvinnor och då ville jag testa för att se om jag klarade av den.

”Det känns obeskrivligt”

För att klara volten har hon tränat på hur den ska genomföras i huvudet, förberett sig mentalt och studerat volten i verkligheten samt på videoklipp.

Ella Snäll, 26, klarade av att göra en bakåtvolt på en snöskoter. Foto: Pär Häggström

Tillsammans med pojkvännen och vännerna började de bygga ihop superkickrampen. Och den 6 december hoppade hon på snöskotern i Kiruna och körde mot en rampen – och landade som den första kvinnan i världen som klarat av bakåtvålten.

– Det känns obeskrivligt, glädjefyllt, mäktigt och stort. Det kommer ta ett tag att smälta det här och tanken på att man är först i världen är otroligt stort, säger Ella Snäll.

Hur har responsen varit efter volten?

– Väldigt positiv, människor har uppmärksammat det från hela världen som USA och Kanada.

Nästa utmaning klar

Och hon har redan bestämt sig vilken utmaning hon ska klara av härnäst.

– Det kommer bli en bakåtvolt i backcountry, alltså ute i naturen i fjällen, med snökickar man bygger själv för hand, säger Ella Snäll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer