Lenita Ericson blir Luleås nya kommunalråd tillsammans med Nordström. Foto: SVT

Hon blir Luleås nya kommunalråd

Uppdaterad
Publicerad

Lenita Ericson (S) blir Luleås nya kommunalråd tillsammans med Niklas Nordström (S).

Under måndagskvällen avgjorde Socialdemokraternas representantskap vem som blir Luleås nya kommunalråd tillsammans med Niklas Norström. Lenita Ericson fick över hälften av rösterna, 54 av 94 stycken, och tar därmed över efter Yvonne Stålnacke som slutar vid årsskiftet. Lenita Ericson är i dag stadsbyggnadsnämndens ordförande.

– Oj, vad häftigt att det gick så bra. Tur att jag valde vattenfast mascara i dag. Det var verkligen oväntat att jag fick mer än 50 procent av rösterna i första röstomgången, säger Lenita Ericson.

Nytt kommunalråd i Luleå

Vad känner du nu?

– Jag är skakig i benen och darrig på rösten, men det är superkul. Helt jäkla fantastiskt. Jag är så glad man kan vara på en skala. Det kommer nog ta ett tag innan jag fattar vad som har hänt.

LÄS MER: Nordström om nya rådet: ”Måste ta socialt ansvar”

Omröstning i sessionsalen i Luleå. Foto: SVT

Röstningen innebar att medlemmarna körde över valberedningen som föreslog Carina Sammeli, ordförande i barn– och utbildningsnämnden.

Du hade ombuden med dig – kände du det i kväll?

– Det var orden de sa från talarstolen som gick rakt in i hjärtat. Så fina ord om mig. Jag tänkte att hur det än går i kväll så har jag med mig det, säger Lenita Ericson.

LÄS MER: Politisk chefredaktör tror på Lenita

Carina Sammeli fick 28 röster av 94.

– Jag har all förståelse för att man ville välja Niklas och Lenita som vårt nya ledarlag i kommunpolitiken i Luleå. Jag är väldigt glad att vi valde två så duktiga politiker, säger Carina Sammeli.

Här är Luleås nya kommunalrådsduo: Lenita Ericson och Niklas Nordström. Foto: SVT

Minst röster fick Emma Engelmark, ordförande i kommunägda bostadsbolaget Lulebo. Endast tolv ombud valde att lägga sin röst på henne.

– Grattis Lenita och grattis Niklas. Jag vet att ni kommer att göra ett fantastiskt jobb. Vi är många här som kommer att hjälpas åt att dra det här lasset mot en ny valseger i Luleå, för det är det det handlar om, säger Emma Engelmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nytt kommunalråd i Luleå

Mer i ämnet