Hon bor vid algblomningen: ”Jätteobehagligt”

Publicerad

Vattnet är knallgrönt i sjön Kivijärvi söder om Korpilombolo och där går inte längre att vare sig bada eller fiska.
– Det är jätteobehagligt och väldigt tråkigt, säger Hjördis Palo, boende i byn.

En kraftig algblomning har konstaterats i sjön och nu varnar Pajala kommun allmänheten från att bada eller på annat sätt använda vattnet i sjön

Algblomning kan orsaka hudirritationer och utgöra en hälsofara främst för barn och husdjur. En varningsskylt finns nu uppsatt vid badplatsen.

”Ingen kan bada här”

Hjördis Palo står på den öde bryggan och tittar ut över vattnet och pekar sedan på timmerbastun vid strandkanten.

– Den här fina timmarbastun ordnade min mamma hit en gång i tiden. Hon ringde till Domänverket och tyckte att de skulle ordna en bastu till alla män här i bygden som slitit i skogen och efter arbetspassen badat här i sjön och så blev det, men nu kan ingen bada här.

Hoppas kunna utreda vad det beror på

Pajala kommuns miljöinspektör, Daniel Tjärner, berättar för SVT, att de från kommunen varit i kontakt med Länsstyrelsen i Norrbotten och att man hoppas på resurser för att ordentligt utreda vad algblomningen kan beror på.

– Det är ett detektivarbete som kräve resurser och pengar. Den teori vi har är att man gödslat vid en skogsavverkning i närheten och att näringsämnen transporterats till sjön i flera års tid. Utloppet från sjön gör att vattnet till slut når Kalixälven, säger Dan Tjärner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer