Hon efterlyser kompletterande behandling till antidepressiva

Uppdaterad
Publicerad

Antalet barn som fått utskrivet antidepressiva har nära på tredubblats i Norra Sverige på några år. Men vården bör bestå av mer än tabletter säger psykoterapeuten Eva Gafvelin Ramberg.

Eva Gafvelin menar att antidepressiva kan vara bra i ett akut läge även för de yngsta patienterna.

Och hon tror att en anledning till att antalet barn som får utskrivet antidepressiva ökat i så stor utsträckning är att dagens piller inte är lika giftiga som sina föregångare.

Men en annan förklaring kan vara de senaste årens massiva kritik som riktats mot socialsstyrelsen  gällande deras riktlinjer för vård av barn och unga vid deppression och ångessyndrom.

Många kritiker

Många kritiker menar att socialstyrelsen exempelvis lagt för stor vikt vid läkemedel i sina rekommendationer, medan psykoterapins värde ska ha marginaliserats.

– Det är egentligen inte så fel på riktlinjerna för där nämner man de här komplementerande behandlingarna. Jag är mer kritisk till om man följer dem om man tittar ut i verksamheterna och jag tänker att det inte alltid är så, säger Eva Gafvelin Ramberg.

– Att det kanske är enkelt att tillhandahålla medicinering men när det gäller psykologisk behandling så är det väntetider, det saknas personal eller det saknas kompetens. Och då blir det ju som att man står på bara ett ben

Dröm: bred arsenal av insatser

Men i Sverige skriver alltså läkarna ut antidepressiva i allt högre utsträckning till barn och ungdomar, bara i de 6 nordligaste länen har föreskrifterna tredubblats sen 2007.

-Drömscenariet är att att man erbjuder en bred arsenal av insatser. Som både riktas tilld en individuella unga personen och deras familj och skolmiljö. Och kanske att man rent av prövar psykologisk behandling först, säger Eva Gafvelin Ramberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.