Hon får pris för sin undervisning

Uppdaterad
Publicerad

Theres Brännmark i Kalix får Svenska Akademiens svensklärarpris 2013.

Theres Brännmark undervisar studenter med invandrarbakgrund på Komvux i Kalix. Hon har varit med och utvecklat internetbaserad svenskundervisning för invandrare.

Akademiens pris på 50.000 kronor får hon för att hon stimulerat intresset för det svenska språket och litteraturen.

Vad tänkte du när du fick priset?

– Först trodde jag inte det var sant och jag kunde inte föreställa mig att det skulle komma till mig.  Och jag visste knappt om att det fanns. Så jag var ganska chockad i början, säger Theres Brännmark.

Andra krav

Att undervisa vuxna med bakgrund i andra länder och med olika förkunskaper ställer också andra krav.

– Jag jobbar mycket med att individualisera, vad behöver den här eleven här och nu. Men jag använder också gruppen i lärandet. Det är otroligt viktigt att samtala för att lära sig och för att utveckla språket.

Flexibel lärare

Fabiola Igna är en av Theres Brännmarks studenter. Hon kom till Sverige från Rumänien för fyra år sedan och säger så här om sin lärare i svenska:

– Hon är väldigt flexibel och anpassar sig till elevernas förmåga. Hon låter varje elev läsa i sin egen takt. Det är hon som anpassar sig till eleven.

Och Svenska Akademiens pris är naturligtvis en sporre för Theres Brännmark.

– Det är klart att det inspirerar och det är en bekräftelse på att det jag gör är bra.

Priset på 50.000 kronor ska hon bland annat använda till att besöka Dramaten i Stockholm med sin pappa och dessutom funderar hon på att vidareutbilda sig i sitt ämne, svenska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer