”De som kommer hit ska få uppleva vardagen”, säger säger företagaren Anna Kuhmunen. Foto: SVT

”Man turistar inte så ofta på hemmaplan”

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigs Jokkmokks marknad – årets intensivaste dagar för turistföretagarna Jokkmokk. ”Besökarna vill smaka den inhemska maten och leva det liv som människor här lever”, säger företagaren Anna Kuhmunen som bjuder hem besökare under marknaden.

Hos Anna Kuhmunen och hennes familj, två mil utanför Jokkmokk, är det stressigt med förberedelser två dagar innan marknadsgästerna anländer. Då ska här serveras renköttssoppa till turister i Lavvon, tillsammans med samiska berättelser och kanske lite jojk.

– Själva tanken med det här företaget är att de som kommer hit ska få uppleva vardagen. Hur det är att utfodra renarna och få vara med om det. Att få sätta sig vid elden och ta en kopp kaffe och prata om hur livet är här, säger Anna Kuhmunen.

”Vill smaka den inhemska maten”

Vissa turister kommer hit några timmar som en av flera aktiviteter. Andra stannar hela dagen och följer med Anna i det hon gör under den dagen.

– Råkar det bli renskiljning den dagen så får de följa med på det, det får de ta.

Det är nu ett år sedan Anna startade sitt turistföretag. Hennes man jobbar i renskogen och i en hage har de lite svagare renar som stödutfodras, dem får turisterna vara med och mata.

– Folk som kommer hit vill inte vara turister. De vill smaka den inhemska maten och leva det liv som människor här lever, säger Anna Kuhmunen.

Många nya samiska företag

Annas företag är ett av 16 nya turistföretag som startat i Jokkmokk under de senaste två åren, varav ungefär hälften av samiska företagare.

– Vi har haft samiska turistföretagare länge men samerna har blivit bättre på att sälja sin kultur. Det är både matupplevelser och att man bjuder in gäster till sin arktiska vardag och visar hur man lever och verkar här uppe, säger PO Lindroth, vd på Destination Jokkmokk AB.

Gäster från hela världen

Hit kommer turister från hela världen, de flest är tyskarna eller holländare. Svenskarna utgör ungefär 20 procent och bara ett fåtal är Norrbottnignar.

– Man turistar inte så ofta på hemmaplan, det gör inte jag heller, säger Anna Kuhmunen.

”Roligt om skolor kom hit”

Men Anna Kuhmunen skulle gärna se fler svenskar och norrbottningar kom:

– Det skulle vara jätteroligt om skolor och förskolor kom hit för att få veta mer om samiskt liv, säger Anna Kuhmunen.

– Alla svenskar som kommer hit upp till Jokkmokk är chockade över hur lite de kan, över hur lite de fått lära sig om Sveriges urbefolkning i skolan.

Hur är det då att släppa andra människor, turister, så nära inpå sitt eget vardagsliv?

– Jag tror man måste vara en speciell människa för det. Jag är väldigt social. Ibland stannar de en hel dag och då gäller det att hålla låda en hel dag. Det passar inte för alla, men för vår familj passar det utmärkt, säger Anna Kuhmunen och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.