Hon gestaltar hemlängtan genom dans på snöhög

Publicerad

En snöhög på torget mitt i Kiruna centrum, vad har det med hemlängtan att göra? Dansaren Fanny Kivimäki med rötter i Kiruna använder staden som sin ateljé och replokal inför kommande föreställningar.

Projektet ”In Between” grundar sig i en glorifierad hemlängtan. Som en hyllning och saknad till snön, staden och uppväxten. Med dans och improvisation som verktyg tar hon sig an stadens kärna, men även tankar och samtal med kirunaborna om staden som en dag är borta.

– Jag skulle vilja att jag väcker lite känslor och att vi kan prata om hur det känns när hus och gator försvinner, säger dansaren Fanny Kivimäki. 

”Kännas som hemma”

Hon vill få svar från sig själv och från Kirunaborna.

– Frågor som ”Kan det bli för sent för att återvända?” ”Kommer det kännas som hemma när gator och hus försvinner? ”

Nya rörelser varje dag

Det är bidrag från Konstnärsnämnden som har gjort att hon kan genomföra projektet.

Projektet kommer senare resultera i helaftonsverket ”Into the Roots” med premiär på Vara Konserthus där Fanny jobbar som Artist in Residence 2018.

– Jag kommer arbeta i en öppen process där publikens historier får inspirera mig till nya rörelser varje dag och jag hoppas på att många stannar till, pratar lite om längtan och dricker en kopp värmande glögg i kylan, säger Fanny Kivimäki.

Hemma är mamma och pappa

Hon är född och uppvuxen i Kiruna men flyttade redan som femtonåring till södra Sverige.

Och på frågan vad är hemma svarar hon.

– Kiruna, ja, det är mamma och pappa som är hemma för mig, fortfarande.

Och som en överraskningspresent ska hon, som själv är halvfinländare, ge en föreställningen till alla som firar Finlands självständighetsdag, Suomi 100 år på Malmfältensfolkhögskola i Kiruna klockan 20:00

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer