Hon fick högre arvode – efter ändrat protokoll

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ett mötesprotokoll ändrades fick Företagarna Norrbottens ordförande Eva Quist högre arvode.

Flera EU-projektmissar har sänkt Företagarna Norrbottens ekonomi och därför beslutade årsmötet i april 2015 att det skulle vara ”oförändrade arvoden”.

Mötesordföranden, landshövding Sven-Erik Österberg, klubbade igenom beslutet som en del av åtgärderna för att få en ekonomi i balans.

#FÖRETAGARNANORRBOTTEN

Samma arvoden

Vad betyder oförändrade arvoden?

– Ja, att man inte ändrar det som utgår till ledamöterna. För mig betyder oförändrat att ingenting förändras,  säger Sven-Erik Österberg.

Samma arvoden alltså?

– Ja, något annat har jag inte uppfattat på mötet som ansåg att de arvoden de hade var de arvoden de skulle ha 2015, säger han.

Men ordförande Eva Quist tolkade beslutet som oförändrade principer och hänvisade till 2015 års inkomstbasbelopp och krävde en höjning med 1 200 kronor på ett år.

Enligt hövdingens mejlkorrespondens med Företagarna i Norrbotten så sade organisationens egen revisor Samuel Jormvik nej till det.

”Att ändra i ett påskrivet protokoll är ju självklart inte möjligt.” skriver han i ett mejl.

”Olustig situation”

Eva Quist skriver så här i ett mejl:

”Ja, men baserat på årets inkomstbasbelopp. Rätta detta – jag är supersäker.”

Dåvarande regionchefen Ingela Lekfalk tyckte att det uppstått en olustig situation.

”Eva Quist framhärdar att jag ska ändra styrelsens arvoden i underskrivet protokoll. Att byta ut sidan med styrelsens belopp och behålla andra sidor intakta, inklusive med alla underskrifter. Alltså att bara byta ut sidan med styrelsens arvoden för att höja dessa . Har aldrig fått en liknande fråga.”

– Om protokollet är påskrivet så är det det som gäller. Man kan inte göra något åt det. I så fall måste ett nytt årsmöte utlysas om man ska ändra i ett protokoll, säger landshövding Sven-Erik Österberg till SVT Nyheter Norrbotten.

En felskrivning

Men sedan i våras har det nya och högre arvodet ändå betalats ut till Eva Quist.

– Jag såg det som en felskrivning och pratade även med valberedningen. Då fick jag verifierat att det var principerna som skulle vara oförändrade. Därför begärde jag att vi skulle göra den redaktionella förändringen, säger hon.

Men så står det inte i protokollet?

– Nej, men det var ju det som var felskrivningen. 

Vem var det som gjorde ändringen?

– Det var den dåvarande regionchefen Ingela Lekfalk som gjorde det på begäran av Eva, alltså av mig.

Men hon säger att hon inte har gjort det?

– Ja, det kanske är en verklighetsbild som jag inte ställer upp på, säger Eva Quist.

Styrelsen informerades

Men Ingela Lekfalk förnekar att hon ändrat protokollet och tycker att det är ett märkligt påstående.

”Hela styrelsen informerades även skriftligt angående Eva Quists förslag att i efterhand, i strid med årsstämmans beslut, höja sitt eget arvode efter att årsstämmans ordförande, landshövding Sven-Erik Österberg, skrivit på protokollet.” skriver Ingela Lekfalk i ett uttalande.

Eva Kvist står efter vår publicering fast vid att hon inte har ändrat i ett påskrivet protokoll. I själva verket menar hon att hon bad om en justering innan hon skrev på protokollet.

Fakta Företagarna:

Sveriges största intresseorganisation för små- och medelstora företag med målet att påverka politiken och lagarna.

På riksplanet handlar det om att driva fram reformer som gör det ”enklare, roligare och mer lönsamt att driva företag”, som det står i deras informationshandlingar. Samma princip gäller i landets kommuner där organisationen har 2 600 medlemmar.

Sänkta arbetsgivaravgifter, fler praktikplatser till nyanlända och att anpassa socialförsäkringssystemet till företagare är några av de frågor som Företagarna driver.

En annan är att företagen själva ska kunna välja om de vill ha kollektivavtal med facket – utan att behöva riskera stridsåtgärder.

I dag har bara fyra av tio mindre- och medelstora företag kollektivavtal.”Men de flesta företag utan kollektivavtal har schysta villkor för sina anställda.” skriver Företagarna på sin hemsida.

Andra förmåner för de 1 741 medlemmarna i Norrbotten:

+ Rådgivning av jurister på telefon.

+ Ett nätverk av företagare på 260 orter i Sverige.

+ Rabatter på allt från drivmedel till telefoni.

+ Medlemstidning, seminarier, kurser och andra event.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#FÖRETAGARNANORRBOTTEN

Mer i ämnet