I klippet berättar Yvonne Eklund om sjukresor där det packats in fyra passagerare och chauffören suttit helt oskyddad. Foto: Kirsi Vanttaja/SVT

Nu är Yvonne i Luleå trygg bakom taxiratten igen – krävdes skyddsglas

Publicerad

Idag har taxibolagets ägare rustat bilarna med coronaskydd. Hon sitter bakom skyddsglas och känner sig inte rädd längre. Inte ens för kunders hostattacker. SVT har träffat taxichauffören Yvonne Eklund i Luleå – som var nära att ge upp yrket på grund av pandemin.

Yvonne Eklund har kört taxi i 25 år och trivs med jobbet. Men under coronapandemin var hon nära att få nog.

– I början när vi körde sjukresor så kunde de packa fyra personer i våra taxibilar och vi chaufförer hade ingen skydd, varken munskydd eller visir, ingenting. Vi kunde åka till Umeå, Kiruna och Haparanda utan att någon brydde sig om oss, säger hon.

Coronaviruset i Norrbotten

I februari förra året blev hon själv sjuk och hade de typiska coronasymptom som muskelvärk, feber och hon tappade även lukt och smak. Men hon blev frisk.

Skyddsglas i taxibilarna

När den andra vågen kom efter sommaren vaknade arbetsgivaren till och skaffade skyddsglas i bilarna. Bakom glaset känner sig Yvonne Eklund trygg.

– Kunderna får hosta och jag själv kan hosta. Jag sprider ingenting ut i bilen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet