Foto: SVT

Hon miste allt i branden

Publicerad

Kulturprofilen Heide Krönlein har vid 76 års ålder tvingats se sitt hem i Vuollerim brinna ner. Det var på eftermiddagen den femte augusti som katastrofen inträffade i hennes liv. Det hus som hon bott i under nästan 30 år blev förstört i en brand.

– Katten och jag var inne i huset och jag kokade ringblommeolja då det började brinna. Allt gick väldigt fort. Jag har telefon via internet och när jordfelsbrytaren slog ifrån på grund av branden så gick det inte att ringa. Vi hann ut och jag gick för att leta efter någon granne som kunde ringa till brandkåren men ingen var hemma. När jag kom tillbaka till huset så vällde det ut rök..., berättar Heide Krönlein som förstod att det skulle vara förenat med livsfara att ta sig in i huset igen för att rädda saker.

Lägenhet från försäkringsbolaget

Tillslut fick Heide Krönlein tag i en person som kunde larma brandkåren  – men skadorna blev så omfattande att hon snabbt insåg att huset var förlorat. Försäkringsbolaget har hjälpt henne med lägenhet en tid och nästa månad flyttar hon till en permanent lägenhet i Jokkmokk.

– Tack vare försäkringsbolagets stora nåd får jag en lägenhet i Jokkmokk. Egentligen skulle jag vara tvungen att ta en lägenhet här i Vuollerim eftersom det var här branden skedde, men jag vill inte bo här eftersom jag hela tiden skulle bli påmind om branden, säger Heide Krönlein.

Vill varna andra

Det var många år sedan Heide Krönlein tog sin husförsäkring och så har åren gått utan att hon funderat så mycket över den. Nu vill hon råda andra att sätta sig in i de faktiska villkoren innan det händer någonting.

– Försäkringsbolaget har gett mig startpengar och de har betalat hyran, men nu måste jag försöka klara mig själv. Jag har fått åldersavdrag på allting jag ägt. Jag hade behövt en förklaring vad som gäller egentligen för nu skrev jag under en helt felaktig försäkring. Huset är penningförsäkrat och garaget är fullvärdesförsäkrat, för jag hängde inte med riktigt, jag visste bara att jag måste ha en fullvärdesförsäkring, men jag har tagit en fullvärdespenningförsäkring, säger Heide Krönlein.

Anna-Karin Baltzari-Danfors på Konsumenternas försäkringsbyrå har satt sig in i Heidi Krönleins situation och hon är inte överraskad.

– Tyvärr är det många som  inte riktigt vet vad deras villaförsäkringar omfattar för skydd. I Heide Krönleins fall är en av fallgroparna att hon valde en penningförsäkring för huset i stället för en fullvärdesförsäkring, säger hon.

Saknar sin katt

Även om de materiella förlusterna är stora så är det katten Heide Krönlein saknar mest. Den sprang iväg i samband med branden och har inte synts till sedan dess.

– Men jag vet att den lever än. Jag hoppas att jag får tillbaka den för den är min hittills allra bästa sambo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer