Bonden Britta-Karin i Bälinge säljer getsuovas från bagageluckan

Uppdaterad
Publicerad

Bonden Britta-Karin Jakobsson från Bälinge bondgård säljer getsuovas från sin bagagelucka – direkt till kunderna.

Hon gillar att möta konsumenterna öga mot öga, precis som man gjorde förr i tiden.

– För mig som gammal mjölkbonde så är det här jätteroligt, säger hon.

– Det här samarbetet som man hade förr emellan bönder, då man åkte och fikade hos varandra, snackade och hade ett utbyte, det har kommit tillbaka, säger bonden Britta-Karin Jakobsson vid Bälinge bondgård utanför Luleå.

Första REKO-ringen i Norrbotten

Rutt 616 är en väg mellan västra Gäddvik i Luleå kommun och Rödberget i Boden kommun och på den sträckan hade man sedan tidigare startat en ekonomisk förening för gemensamma intressen för dem som bor längst sträckan.

Coronaviruset i Norrbotten

2017 utvecklades det hela även till en EKO-ring. Det var ägarna till Bälinge bondgård utanför Luleå som var med och startade det som kom att bli den första EKO-ringen i Norrbotten.

Får träffa kunderna

– Man får träffa den som handlar av en och det är ju ett värde i det både för dem och för oss, säger Britta-Karin Jakobsson.

I klippet hör du varför bonden Britta-Karin tror att den här typen av direkthandel är framtiden och så får du svar på vad getsuovas är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet