Foto: Privat

Hon ska jojka för påven

Uppdaterad
Publicerad

När påve Franciskus besöker Sverige om två veckor kommer han välkomnas med en jojk.

Om två veckor besöker katolska kyrkans överhuvud, påve Franciskus, Sverige. Under sitt besök kommer påven hålla en mässa på Malmö Arena för 19 000 åskådare, och i samband med det kommer Cariola Rosdotter Eriksson från Gällivare framföra en jojk till den ärovördige gästen. Det rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

Biljetterna till evenemanget sålde slut påven timme när de släpptes i september.

Sameradion och SVT Sápmi

– Jag har nog inte riktigt fattat att det är så. Det känns jättepirrigt och det är ett stort ansvar som vilar på mina axlar, säger Cariola Rosdotter Eriksson till Sameradion & SVT Sápmi.

Cariola Rosdotter Eriksson jobbar till vardags som musiklärare, och har i flera år jojkat på Skansen i Stockholm. Hon berättar att hon kommer framföra en jojk med text av Inger Gunhild Maria Tapio.

– Det är ett fredsbud till världen, säger hon till Sameradion & SVT Sápmi.

Vad tycker katolska kyrkan och vatikanen om jojk?

– Det var de som hade sista ordet. De har fått se texten och höra jojken och de har godkänt den.

Hur förbereder du dig?

– Jag tänker att det inte är jag som är det viktiga, utan jojken, säger hon.

Katolska kyrkan är världens största kristna samfund, med mer än en miljard medlemmar världen över. Senaste gången en påve besökte Sverige var vid Johannes Paulus II Sverigebesök 1989.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet