Lägenheten saknar ytterdörr sedan hyresvården plockat bort den. Foto: PrivatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Hyresvärden tog bort hennes ytterdörr

Publicerad

Hyresgästföreningen begär nu hjälp från Kronorfogden för att en hyresgäst ska få tillbaka sin ytterdörr som hyresvärden tagit bort.

En hyresvärd i Malmberget har tagit bort ytterdörren, spis, kyl och frys och stängt av vatten och el inför vräkningen av en hyresgäst.

– Nu hotar han också att stänga av sophämtningen och vattnet för de andra hyresgästerna om jag bor kvar, säger kvinnan till SVT Norrbotten.

Olaglig vräkning

Men vräkningen är olaglig eftersom den varken behandlats av hyresnämnden eller av tingsrätten. Bakom tvisten ligger en hyresskuld som dock aldrig gått vidare till inkasso, enligt hyresgästen.

– Det finns klara regler för hur en uppsägning ska gå till och vilka skäl som krävs för det. En kommersiell hyresvärd kan inte komma i från det regelverk som finns, säger Anna Lyckholm, ärendehandläggare vid hyresgästföreningen i Gällivare. 

Vill få tillbaka ytterdörren

Nu har Hyresgästföreningen vänt sig till Kronofogden och begärt särskild handräckning.

– Vi hoppas åtminstone att hyresgästen får tillbaka sin ytterdörr för att undvika ytterligare konsekvenser, säger Anna Lyckholm.

Hyresgästen har dessutom polisanmält hyresvärden för hans agerande, men han har varit svår att nå.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hyrestvist i Malmberget

Mer i ämnet