Ett liv som eremit tills pandemin är över. Det är Luleåbon Göran Nilssons recept och tycker att det är gräsligt att folk reser till fjälls under sportlovet. Foto: Helmi Lehto/SVT

Hör norrbottningarna inför sportlovet: ”Fjällresenärer borde fan skämmas”

Uppdaterad
Publicerad

Sportlovet i Norrbotten närmar sig men inte som vanligt. Pandemin har fått många att tänka om och SVT har kollat med några länsbor hur de ska fira ledigheten – och tankarna kring fjällresor går isär.

Norrbottningarnas sportlov börjar först vecka tio så de har haft lite längre tid på sig att grunna på sin planering. När SVT träffar några länsbor i centrala Luleå har samtliga fått göra justeringar i sina grundplaner och val av aktiviteter.

– Förut har jag åkt upp till fjällen, men i dag är det helt uteslutet. Man ska leva som en eremit tills det här är över, säger Göran Nilsson och tycker att det är gräsligt att folk väljer att resa till fjälls:

– På ren svenska är det rent åt helvete och de borde fan skämmas. Alla måste ta sitt ansvar, annars blir vi aldrig kvitt det här!

Anna väljer fjällen i isolerad form

Piteåbon Anna Jirstrand Sandlund tänker å andra sidan unna sig en fjälltripp – men hon följer Folkhälsomyndighetens råd och restriktioner noggrant.

–  Vi ska bo i eget hus och ta med oss allt vi ska förtära. Vi tänker att det blir lika säkert som att vara hemma, säger hon.

I videon hör du hur fler länsbor resonerar kring sportlovet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.