Sara Solhall, enhetschef och Magnus Tufvesson, verksamhetschef

Hortlax har inga stafettläkare

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har Nordnytt upplyst om flera fall där patienter drabbats negativt av stafettläkare. Men de finns de som går emot strömmen.

Hälsocentralen Hortlax i Piteå vägrar ta emot stafettläkare. Hälsocentralen håller sin budget år efter år och rankas av patienter som en av Norrbottens bästa hälsocentraler.

När du ringer till en hälsocentral svarar oftast en automatisk röstsvarare. Det blir ett evigt knapprande och kanske någon timmes väntetid innan personalen ringer upp.

En viktig detalj

På Hortlaxs hälsocentral i Piteå har man både automatisk röstsvarare och en vanlig röst som svarar. Hälsocentralens personal turas om att svara i telefonen.

– Våra patienter som är vana med systemet vet att de alltid kan nås av en personlig röst. Men vi får ofta positiva kommentar över det där man uppskattar vårt sätt att jobba, säger Sara Solhall, enhetschef och mottagningssköterska.

– Är det en viktig detalj anser ni?

– Ja, för oss har det varit en ledstjärna under många år, säger hon.

Håller budget

Kanske är den levande rösten en bidragande orsak till att Hortlax hälsocentral är populärt bland patienterna

Enligt en stor nationell patientenkät från Sveriges kommuner och landsting (SKL) har Hortlax upprepade gånger fått högst poäng i Norrbotten.

Hortlax är Piteås tredje största hälsocentral med runt 6.800 inskrivna patienter. I dag har de fem fasta specialistläkare plus ett flertal utbildningsläkare.

Hortlax har under flera år hållit sin budget på runt 20 miljoner per år och vägrar stafettläkare.

Samma läkare i 30 år

– Vi ser att vi tjänar på det. Känner man sin befolkning där man jobbar blir man själv tryggare och på så sätt blir patienterna tryggare och man gör en bättre bedömning i de allra flesta fallen. En viktig grej som vi har sett är att vi har jobbat som ett lag. Att vi tillsammans ser en patient som vår patient. Inte min och inte din, säger verksamhetschefen Magnus Tufvesson.

Britta och Bertil Lundholm bor några mil från Hortlaxs hälsocentral i Piteå. De har bott på samma ställe i runt 30 år och också haft samma läkare lika länge.

– Har du någonsin övervägt att byta?

– Absolut inte. Vi trivs så väldigt bra där. Det känns som att komma hem, säger Britta Lundholm.

– Det är inte bara för att du är Piteåbo som du säger så?

– Nej … det är bara bra, säger Britta Lundholm och skrattar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fokus sjuk- och äldrevård

Mer i ämnet