Hotellpråmen med 300 lägenheter ska ankra utanför Piteå. Foto: Bibby Maritime

Hotellpråm med 220 rum skapar konflikt i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

En inhyrd ”hotellpråm” förankrad vid Sandholmen som boende för de som jobbar av det stora vindkraftbygget. Det har minst sagt förargat lokala entreprenörer i Piteå som anser att de skulle blivit tillfrågade först.

Vid bygget av den stora vindkraftparken med 179 verk som General Electric och Green investment group bygger i Markbygden i Piteå kommer närmare 300 personer att arbeta. De behöver bostad och nu planeras det att ett ”coastel”, det vill säga ett flytande hotell, ska förtöjas vid Sandholmen.

Det heter Bibby Stockholm, är tre våningar högt, 93 meter långt och har förutom 220 rum bar, gym och restaurang.

”Önskar att vi haft mer tid”

Det är planerat att det flytande hotellet ska ligga kvar i Piteå i två år under tiden för bygget och en bygglovsansökan lämnades in den 12 mars. Även räddningstjänsten och Pireva ska uttala sig.

Det är Piteåföretaget Marine Group som gjort ansökan och under onsdagen ska samhällsbyggnadsnämnden behandla ärendet.

Brith Fäldt (V) är ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Piteå och har fått delegation att bevilja bygglov om det blir ett ja från nämnden, men hennes känslor inför det flytande hotellet är blandade.

– Jag är fullständigt nedringd av lokala företagare som är arga och undrar varför de inte blivit tillfrågade först. Jag önskar verkligen att det funnits mer tid att utreda ärendet. Det kom väldigt plötsligt, säger hon.

Kan bli aktuellt i slutet av maj

Enligt Piteåtidningen har det flytande hotellet som ägs av av Bibby Marine hyrts ut till ett danskt företag som fått förfrågan av General Electrics om de kunde ta upp hotellet till Piteå och då blev Marine Group i Piteå kontaktade. Till tidningen säger Thomas Wirén, som är styrelseordförande i Marine Group att man hoppas kunna ta upp Bibby Stockholm någon gång efter 20 maj.

– Vi har ju bland annat Havsbadet med 2 000 bäddar och flera andra som skulle kunna erbjuda boenden så jag förstår att det kan uppröra, säger Brith Fäldt (V)

– Det är jättemycket logistik kring bygget av vindkraftparken och vi är alla tagna på sängen vad gäller frågan med det flytande hotellet, säger Brith Fäldt (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer