Bild från polisens förundersökning. Foto: PolisenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tortyrmisshandeln i Kalix: Hovrätten sänker straffen

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten för Övre Norrland sänkte i dag straffen för de två unga män som först dömdes för försök till mord efter en långdragen tortyrmisshandel i Kalix.

Haparanda tingsrätt dömde först männen, en 21-årig man och en 19-årig man, för försök till mord med ”tydliga inslag av tortyr och sadism”.

21-åringen dömdes till tolv års fängelse och 19-åringen till åtta år och sex månader. Men männen överklagade tingsrättens beslut då de ville få lindrigare straff. Även åklagaren överklagade domen men ville istället se skärpta fängelsestraff.

Nu sänker alltså hovrätten tingsrättens dom och männen döms för synnerlig grov misshandel. 21-åringen får fängelse i sju år och 19-åringen fängelse i fyra år och sex månader.

Rispade med knivar

Det var i början av maj i år som tre män, en 21-åring, en 19-åring och en 25-åring, tog en annan ung man till fånga och släpade med honom till olika platser i Kalix där han utsattes för grov misshandel.

Målsägande blev bland annat sparkad, strypt, knivhuggen och rispad med glödgade knivar. Han blev även tvingad att dricka handsprit och svälja plastfickor. Efter misshandeln lämnades han utomhus med livshotande skador och brännskadad kropp.

Dömdes för mordförsök

Efter misshandeln åtalades tre män. En 21-åring man åtalades för synnerligen grov misshandel och försök till mord. En 19-årig man för synnerligen grov misshandel och försök till mord. Samt en 25-årig man åtalades för medhjälp.

I september 2018 dömdes de två huvudmisstänkta, 21-åringen och 19-åringen, till långa fängelsestraff för mordförsök med ”tydliga inslag av tortyr och sadism”. 21-åringen dömdes till tolv års fängelse och 19-åringen åtta år och sex månader.

Den tredje mannen, alltså 25-åringen, som åtalades för medhjälp till försök till mord frias.

”Inte kan dömas för försök till mord”

Hovrätten anser, precis som tingsrätten, att offret blivit utsatt för en mycket allvarlig misshandel och kan liknas vid tortyr. Däremot anser man inte att det är bevisat att de båda männen agerat med uppsåt att döda målsägande och att de därför inte kan dömas för försök till mord.

– Det finns omständigheter som talar både för och emot att de båda männen genom sitt handlande haft uppsåt att döda målsäganden. Mot den bakgrunden går det inte att konstatera att det är ställt bortom rimligt tvivel att de haft ett sådant uppsåt, säger hovrättsrådet Jonas Brodin i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer