Länstyrelsen i Norrbotten har beslutat om omedelbar avlivning av en hund mot ägarens vilja. Hunden på bilden är en arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/TT

Hund avlivas mot ägarens vilja – veterinär slog larm

Uppdaterad
Publicerad

Efter en veterinärs orosanmälan har Länsstyrelsen i Norrbotten beslutat om omedelbart omhändertagande och avlivning av en hund. Något som hundägaren inte vill gå med på frivilligt.

Veterinären, verksam i Norrbotten, undersökte hunden i slutet av december förra året och gjorde bedömningen att hunden måsta avlivas på grund av lidande då den inte kan gå och springa samt lider av klåda.

Olika uppfattning

I beskrivningen av ärendet framgår att hundägaren – som levt med hunden i 14 år – anser att hunden har ett värdigt liv så länge den kan kissa och bajsa och äta. Ägaren har också uppfattningen att hunden kan få bättre livskvalitet med hjälp av rehabiliteringen – en uppfattning som inte delas av veterinären.

Länsstyrelsen har varit i kontakt med hundägaren som står fast vid att inte frivilligt avliva sitt djur, så myndigheten har beslutat att omedelbart omhänderta hunden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer