På söndag får hundratals A-traktorer körförbud Foto: SVT och skylt från Transportstyrelsen

Nya besiktningsregler idag

Publicerad

Senaste statistiken från Transportstyrelsen visar att 872 A-traktorer i Norrbotten inte har besiktigats och riskerar körförbud när de nya reglerna nu börjar gälla.

Nu är det brottom för många fordonsägare i Norrbottens län att hinna till besiktningen. Idag införs de nya besiktningsreglerna som kräver att även A-traktorer genomgår besiktning.

Senaste statistiken från Transportstyrelsen visar att 872 A-traktorer som måste besiktigas i maj ännu inte har genomgått besiktning.

Föräldrarnas körkort kan omhändertas

Att köra en obesiktad A-traktor kan få stora konsekvenser:

– Dels kan man bli av med sitt körkort eller traktorkort om man till exempel kör en A-traktor som byggts om så att den inte längre uppfyller kraven för vad som kan anses vara en A-trakto. Dels kan det bli svårt för ungdomarna att få sitt körkortstillstånd inför övningskörning till B-körkort. Dels kan föräldrarnas körkort omhändertas, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen

Kravet på kontrollbesiktning av landets A-traktorer införs för att öka trafiksäkerheten, eftersom många A-traktorer i dag är i undermåligt skick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer