Dela med dig av dina åsikter om droger i vår chatt. Foto: TT

Hur tror du Sverige skulle påverkas om bruk av droger avkriminaliseras?

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt öppnar för att användning av droger avkriminaliseras. Däremot ska det fortfarande var olagligt att köpa narkotika. Vad tycker du om förslaget?

SVT rapporterade · Hur tror du Sverige skulle påverkas om bruk av droger legaliseras?

20.05
Ännu högre kostnader för drogrelaterade sjukdomar, brott, psykiska sjukdomar, samt nevropsykiska diagnoser ökar lavinartat hos nästa generation. ( foster skador ).
Sverige går under .
20.20
Främst positivt för de med missbruk. Men vill man dra mattan under fötterna på organiserade brottsligheten bör man börja legalisera försäljning. Börja med att sälja cannabis och cannabisbaserade preparat på Systembolaget.
20.40
Är det verkligen en legalisering som förespråkas? Tänker att en avkriminalisering vore en bättre väg.
20.40
legalisera säger jag bara... för minderåriga är det enklare att få tag på hasch än alkohol i dagens sverige
20.40
Dåligt för alla. Man kan faktiskt få hjälp utan att straffas. Svart marknad och inflyttad utlänak organiserad brottslighet plus våld dödsfall i trafiken har ökat där man legaliserat.knark för inget gott med sig. Oviljan till att söka hjälp hör till beroendet, lika mycket som förnekandet. Den nära omgivningen lider åratal. Tvång eller konsekvenser plus vård behövs. Vem ska upptäcka personer tidigt i missbruk om inte polisen ingriper. I smb med kontroller hittas även knivar vapen etc. Vid lägenhetsbråk etc förekommer knarkpåverkan och barn ska inte växa upp och utsättas gör narkotika står det i barnkonventionen som blir lag i Sverige.
20.40
Tror det skulle minska stigmat kring missbruk och att individer skulle våga tala mer öppet kring det och våga söka hjälp med vetskapen om att de inte kommer att bli bestraffade för det. Jag tror också att det hade underlättat för polisen genom att de kan arbeta med att utreda/förhindra tyngre brott istället för att spendera tid på de som innehar mindre mängder för eget bruk.
21.24
Fler kommer att börja knarka och bli beroende. Färre kan sköta jobb och relationer.
Det kommer att påverka medellivslängden och ekonomin-bnp negativt i och med produktionsbortfall och kraftigt ökade kostnader i sociala skador och sjukvård.
De enda vinnarna är de som komner sälja knark svart och de kommer använda ännu mer våld. Vi vill ha trygghet inte kaos
21.24
Alla länder som har avkriminaliserad ser än minskning i användning av tunga droger och att tröskeln att söka hjälp försvinner. Att avkriminalisera betyder inte att ge grönt ljus till att använda droger. Tvärtom. Det tar bort stigmat och bjuder in till sund information och diskussion. Portugal är ett bra exempel. Sverige är 2a i narkotika dödlighet inom EU. Och ett av länderna där narkotika är extremt stigmatiserad. Det hänger ihop.
21.24
Faktabaserade argument från studier och exempel från andra länder bör få alla att luta mot legalisering, avkriminalisering för missbrukare borde i mitt tycke vara givet hur som helst om målet är att hjälpa människor.

Vi kan inte ha en debatt baserad på känslor i ett sånt här känsloladdad ämne, då är det dags att lägga dem åt sidan för att använda oss av faktabaserad vetenskap och den leder nästintill entydigt mot slutsatsen att avkriminalisering & legalisering är den rätta vägen för att hjälpa folk och stoppa brottsligheten runt droger
21.24
Tror att brotten som begås för att skaffa knark skulle minska likaså prostitution och det skulle ge stora vinster för samhället i stort! Om drogerna var statligt finansierade skulle tillverkare och langare bli överflödiga ( utom för festknarkarna !!)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer