Hussein Soki Walladi. Foto: SVT

Hussein ska utvisas – placerad i förvar

Uppdaterad
Publicerad

Hussein Soki Walladi från Tchad som befunnit sig i Sverige och Boden sedan 2001 togs i tisdags i förvar av gränspolisen och ska utvisas.

SVT Norrbotten uppmärksammade hans situation för drygt ett år sedan då han fått beslutet om utvisning men där hans hemland Tchad inte gav honom handlingar för inresa till landet.

– Jag talade igår via gränspolisen med Soki och fick beskedet att polisen nu har handlingar som gör att han kan släppas in till Tchad, berättar Sven Andersson som tillsammans med sin fru på olika sätt hjälpt Hussein Soki Walladi sedan han kom till Sverige.

Halva livet

Hussein Soki Walladi kom 15 år gammal till Sverige 2001. Han har under åren i Sverige flera gånger fått nej på ansökan om uppehållstillstånd eftersom Migrationsdomstolen anser att han saknar skäl för det.

Men han har inte kunnat utvisas eftersom hans hemland Tchad inte utfärdat inresehandlingar åt honom. Nu är Hussein Soki Walladi tagen i förvar av polisen och får inte använda sin telefon som är avstängd, det var P4 Norrbotten först att rapportera om.

– Han har tidigare suttit fängslad i Tchad och torterats i syfte att få honom att berätta var hans pappa befann sig. Så jag undrar hur han blir mottagen i Tchad. Blir han ställd på gatan?, undrar Sven Andersson.

Överklagas

Gränspolisens beslut att ta Hussein Soki Walladi i förvar har nu överklagats till Migrationsdomstolen.

– Det finns inga skäl att ta honom i förvar. Soki har alltid medverkat och samarbetat med gränspolisen. Det har tidigare handläggare vid gränspolisen intygat. Bland annat har han försökt skaffa fram resehandlingar till Tchad, säger Peter Varga, jurist vid Rådgivningsbyrån för asylsökande och flyktingar.

Jobbat gratis

Soki Walladi har i ett reportage i SVT Norrbotten berättat att hans politiskt aktive pappa och hans bror dödats av regimen i Tchad och att hans mamma avlidit. Han har under åren i Boden arbetat gratis på ett äldreboende och lärt sig svenska på egen hand.

I samband med det senaste beslutet om utvisning förlorade han sin bostad och dagersättning som i sin tur är en konsekvens av regeringens striktare asylpolitik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.