Han fick Kaj Linna fälld för mord – kan idag bli häktad för inblandning

Publicerad

Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för det brutala rånmordet i Kalamark 2004. Idag kan mannen som vittnade mot honom själv komma att häktas misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån.

Klockan 16 inleddes häktningsförhandlingen vid Luleå tingsrätt bakom stängda dörrar.

Enligt 44-åringens advokat Marko Thukanen kommer häktningsförhandlingen att dra ut på tiden och bli längre än en normal förhandling.

– Jag vet inte hur mycket åklagaren har att säga, men jag har en hel del, säger Marko Thukanen.

Nya uppgifter – nya misstankar

Kammaråklagare Jens Göransson medverkar via länk från Sundsvall.

Varför har du valt att begära 44-åringen häktad?

– För att det har framkommit uppgifter som innebär att jag bedömer att han varit inblandad. Och under utredningen gång anser jag att han bör sitta i häktet, säger Jens Göransson ett par timmar innan häktningsförhandlingen.

På vilket sätt tror du att han är inblandad?

– Jag tror att han har varit med och planerat brottet.

Beviljades resning

Kaj Linna dömdes till livstids fängelse för mord, grovt rån och stöld i Kalamark 2004. Han har genom alla rättsliga instanser förklarat sig oskyldig. Tre gånger har han nekats resning men i december meddelade Högsta domstolen att Kaj Linna ska få sin sak prövad på nytt. Sedan dess har förundersökningen öppnats upp på nytt och leds av kammaråklagare Jens Göransson i Sundsvall. 

LÄS ÄVEN: Kalamarksmordet: Detta har hänt

Huvudvittnet

Kaj Linnas advokat Thomas Magnusson har bland annat presenterat en lång nyinspelad film med det så kallade huvudvittnet, en 44-årig man från Arvidsjaur, för att visa att denne lämnat felaktiga uppgifter under rättegången och ändrat sig på viktiga punkter.

LÄS ÄVEN: Avfärdades från utredningen – för stor för fönstergluggen

Exempelvis har vittnet hävdat att han var på en avvärjningsresa tillsammans med Kaj Linna. Både i tingsrätten och i hovrätten har mannen bedyrat att syftet till att han var på orten var att försöka stoppa Linna från att utföra stöten mot bröderna i Kalamark. Nyligen erkände han för första gången att han i själva verket hade ett annat ärende – att köpa narkotika.

44-åringen och Kaj Linna har även dömts för att tillsammans och i samråd gjort inbrott i en konsumbutik Arjeplog 2000.

Förnekar inblandning

Under onsdagen anhölls huvudvittnet själv på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till grovt rån. Han har via sin advokat Marko Tuhkanen förnekat all slags inblandning i mordet och rånet och säger sig vara förvånad över brottsmisstankarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kalamarksmordet

Mer i ämnet