Leif GW Persson i Veckans Brott Foto: SVT

Huvudvittnet i Kalmarksmålet intressant

Uppdaterad
Publicerad

I gårdagens avsnitt av Veckans Brott togs Kalamarksmordet upp där ju den morddömde Kaj Linna beviljats resning i målet. Professorn i kriminologi Leif GW Persson sa att om han fick välja tänkt gärningsman mellan Kaj Linna och den person som var huvudvittne i målet skulle han fokusera på vittnet.

– En annan sak jag tror starkt på är att det är två gärningsmän i Kalamark. Det finns fotavtryck som tyder på det. Till Linnas fördel är att man säkrat tekniska spår som man inte kunnat återföra på honom men som jag är ganska säker på har med gärningen att göra. Bland annat en kastad prilla, säger Leif GW Persson.

Men det här huvudvittnet då? Man har kunnat se att han inte talat sanning?

Kalamarksmordet

– Ja, det tycker man sig se nu.

Hur ser du på honom som vittne?

– Om jag hade valt mellan honom och Linna så skulle jag nog varit mer intresserad av vittnet som gärningsman än av Linna. Men det är ju en senare fråga.

Vi har sökt huvudvittnet för en kommentar till uppgifterna i tisdagens avsnitt av Veckans Brott utan att ha lyckas nå honom.

Vittnesmålet

Huvudvittnets uppgifter var avgörande när Kaj Linna fälldes för mordet i Kalamark i april 2004. Det fanns exempelvis ingen teknisk bevisning som band honom till mordet på en av bröderna.

Huvudvittnet å sin sida berättade att han fått kännedom om att Linna skulle göra en ”stöt” mot bröderna i Kalamark och att han försökt övertala honom att inte göra det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kalamarksmordet

Mer i ämnet