Foto: SVT

Hyggesfria skogsbruk: ”Ska vara en närmiljö där människor ska trivas”

Uppdaterad
Publicerad

Att använda sig av den hyggesfria metoden är positivt både för människan, miljön, de olika arterna i skogen, men även ekonomin. Detta säger Johan Kristoffersson till SVT under dagens seminarium. Syftet med dagen var att sprida kunskap och erfarenheter om nya modeller kring hyggesfria skogsbruk till både skogsbruksintresserade. skogsägare, förvaltare, entreprenörer samt kommunala förvaltningar.

En av föreläsarna under dagen var Clas Murmester, han berättar Falu kommun införde policyn om hyggesfritt skogsbruk redan år 2013. Detta för att kommunen inte ville sköta skogen genom att göra hyggen. Men även för att det ska vara en närmiljö där människor ska trivas att vistas. Han berättar att Falu kommun just nu investerar på mycket på skogen genom att göra stigar, men även att de lägger mer pengar än traditionellt på att städa upp marken efter kommunens åtgärder i skogen.

– Då krävs det alternativa metoder för att hantera skogen på. Egentligen är Hyggesfritt ett samlingsord för olika metoder att sköta skogen på.

Hur vet man när man ska använda denna metod?

– Det finns flera metoder inom hyggesfritt skogsbruk och den som har varit den vanligaste kallas för blädning. Då handlar det om att bevara skog kvar på platsen under en lång tid och då se till att de träslag som trivs i den miljön ska fortsätta växa. När det gäller just blädningen måste man kunna se att till exempel granplantorna finns och att det kommer självföryngring på marken. Sen kan man ju använda andra hyggesfria metoder och där var det är lite mera anpassat till andra förutsättningar och så.

Johan Kristoffersson på Luleå kommun säger att metoden är bra för både människan, miljön, de olika arterna, men även ekonomin så länge man hittar rätt ställa att genomföra dessa skötselmetoder på.

– Då det är alla sidor av skogsbruket som kan gynnas av tillvägagångssättet.

Hur långt bort är det för Bodens kommun att börja använda sig av metoden?

– Väldigt svårt att säga, men ganska snart . Vi har börjat om på ett nytt vitt blad och granska skogen just nu. Vi kommer utgå från nya riktlinjer när vi då sätter igång med avverkningen och med skogsbruk – men framförallt skogsvård, säger Erland Berg, parkchef på Bodens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.