Hyresgäster betalar mest för sitt boende Foto: SVT

Hyresgäster har högst boendekostnader

Uppdaterad
Publicerad

Hushåll som bor i hyresrätter lägger 28 procent av sin disponibla inkomst på boendet. Motsvarande siffra för bostadsrättsinnehavare är 20 procent och för husägare 16 procent.

Det enligt Hyresgästföreningen region Norrland som tagit del av en rapport från SCB.

Rapporten jämför svenskarnas ekonomi 1991 med 2017 och använder boendesituationen för att illustrera utvecklingen. Den visar att boende i hyresrätt fått kostnaden ökad med en knapp procentenhet medan en som bor i bostadsrätt minskat sin boendekostnad med en procentenhet och för de som äger sitt boende har den minskat med två procentenheter.

Slår mot människor med små marginaler

– Höga boendekostnader slår särskilt hårt mot människor med små marginaler. Det gäller till exempel studenter, som många gånger betalar mer än hälften av sin disponibla inkomst i hyra. Den här rapporten visar tydligt att vi behöver en skattereform som balanserar villkoren mellan ägt och hyrt boende. Om alla upplåtelseformer ska vara attraktiva krävs skattemässiga villkor som fungerar, säger Sören Lejon, ordförande Hyresgästföreningen Luleå.

Dyrast även sett till boendeytan

Sett till boendeytan är det också dyrast att hyra sin bostad. I ett småhus betalade hushållen i genomsnitt 76 000 kronor för fyra rum och kök 2017, i bostadsrätt 95 000 kronor, medan hushåll i hyresrätt betalade 97 000 kronor.

Denna skillnad mellan boendeformerna gäller i stort även för andra storlekar på bostaden, enligt rapporten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer