Hyrkostnaderna för vårdpersonal skenar återigen skenar i Norrbotten på grund av pandemin. Regionrådet Linda Frohm (M) menar att det är nödvändigt. Foto: SVT

Trots beslut om hyrstopp i Norrbotten – kostnaderna för vårdpersonal skenar igen

Publicerad

Region Norrbottens beslut om ett hyrstopp kommer i år att bli ett slag i luften. På grund av pandemin skenar kostnaderna för inhyrd personal återigen – och notan för hela året förväntas bli nästan 275 miljoner kronor.

Kostnaderna för inhyrd personal, och då främst läkare och sjuksköterskor, har under många år bara ökat och ökat, men under 2018 beslutade regionen att införa ett hyrstopp med vissa undantag.

Så här stod det i beslutet:

Coronaviruset i Norrbotten

”Vårt mål är att inte ta in inhyrd personal för att klara vårt uppdrag, vi ska bli oberoende av inhyrd personal, men det kommer även i framtiden att finnas särskilda tillfällen så Region Norrbotten kommer att ta in hyrpersonal.”

”Det kostar mycket pengar”

På grund av den personalkrävande pandemin handlar det nu inte längre om oberoende och hyrstopp, utan om att köpa in så många privata vårdtjänster som möjligt.

Under årets första fyra månader ökade kostnaderna med 11 procent till 95 miljoner kronor och prognosen för hela året är en stafettkostnad på 273 miljoner kronor.

– Det kostar mycket pengar, men det viktigaste för oss är att vi måste kunna bemanna sjukvården och ta hand om våra medborgare. Dessutom är vår egen personal sliten och trött och vi behöver mer resurser. Vi har hyrt in så många vi kan och vi hade gärna hyrt in fler, men marknaden är pressad, säger regionrådet Linda Frohm (M).

”Resurserna räcker inte till”

Regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) är inne på samma linje på grund av pandemin.

– Våra egna resurser kommer inte att räcka till för att klara av den uppskjutna vården på grund av pandemin. Vi har en hälso- och sjukvårdslag och en vårdgaranti som vi måste ta hänsyn till. Om vi med egna resurser skulle klara av det här skulle det ta flera år, så det är inte så konstigt att vi hyr in mer personal. Självklart blir det en ökad nota med anledning av pandemin, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet