I Arvidsjaur lär sig äventyrare överlevnad

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har en av SVT:s framtida programledare för Lilla Sportspeglen varit i Arvidsjaur. Äventyraren Aron Andersson ska nämligen bestiga Afrikas högsta berg först.

Och därför har Jägarbataljonen i Arvidsjaur försökt lära honom allt om att överleva i extrema väderförhållanden.

– Det är otroligt häftigt att få lära sig alla knep och tricks de har för att kunna leva i en extrem miljö, säger Aron Andersson.

Fick cancer som barn

När Aron Andersson var 9 år opererades han för cancer och hamnade i rullstol.

Men han bestämde sig för att inte låta rullstolen stoppa honom och sedan dess har han bland annat varit med på fyra Paralympics, han har åkt Vasaloppet sittandes, cyklat armcykel till Paris och bestigit Kebnekaise i rullstol.

I januari ska Aronandersson bestiga Kilimanjaro för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Och visst har militärerna i Arvidsjaur gett honom hjälp på vägen med sina träningsmetoder.

Sovit ute

– Jag kom upp här i söndagskväll och har hela den här veckan fått genomgå den här vinteröverlevnadsutbildningen på Norrbottens regemente. Jag hart gjort alltifrån att åka skidor långa sträckor till att träna uthållighet och bada isvak för att bli extremt nedkyld och få tillbaka kroppstemperaturen. Jag har även sovit ute ensam under bar himmel, berättar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.