Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Ur arkiv: I brist på ungdomshus ockuperade ungdomar en rivningskåk

Uppdaterad
Publicerad

1971 demonstrerade 700 ungdomar i Luleå för att få en mötesplats. När de inte fick några klara besked från politikerna beslutade de sig för att ockupera ett hus.

Flera hundra ungdomar intog i oktober 1971 sessionsalen i Luleå stadshus. De ville ha ett ungdomshus – men när kommunens representanter inte kunde ge klara besked beslutade sig ungdomarna för att ockupera ett rivningshus. Ockupationen orsakade ett stort polispådrag.

Ockupationen gav resultat och ungdomarna fick tillslut en egen lokal.

Ur SVT Norrbottens arkiv

1971 besökte SVT ungdomarna bakom ockupationen som nu drabbats av interna konflikter. Men kampen om ett ungdomshus hade knappt hunnit ta slut innan ungdomarna gav sig in i nästa strid. Denna gång mot en planerad storskola för alla gymnasieelever.

SVT Nyheter Norrbotten har grävt i arkiven och hittat guldkorn ur länets historia. Under vintern publicerar vi klippen en gång i veckan på vår hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ur SVT Norrbottens arkiv

Mer i ämnet