Visa alla (2)
Visa alla (2)

Balettskolan i Piteå läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

I dag togs det slutgiltiga beslutet om framtiden för balettskolan i Piteå. Barn- och utbildningsnämnden klubbade igenom nedläggningsbeslutet i dag.

Det är barn- och utbildningsnämnden som fattat beslutet under nämndens sammanträde. Piteå kommun har tidigare sagt att de vill att staten bidrar med mer pengar för att kunna behålla skolan eftersom att kostnaderna är så dyra.

Tre av ledamöterna ville återremittera frågan med så blev inte fallet utan nedläggningsbeslutet klubbades igenom.

– Det har varit en fruktansvärt utdragen process och det är väldigt, väldigt tråkigt, säger säger Emma Idén, konstnärlig ledare på Svenska balettskolan i Piteå när hon får höra om beslutet.

Stoppar intagning

I dag har skolan elever från årskurs fyra till nio. I och med att skolan lägger ner kommer intagningen stoppas och utbildningen att fasas ut under en tvåårsperiod. Eleverna söker in till skolan när de ska börja fjärde klass och sedan igen inför sjunde klass. Det innebär att eleverna i årskurs fyra till fem och sju till åtta kommer att gå kvar på skolan. Eleverna i årskurs sex kommer därmed inte att gå klart utbildningen i Piteå.

Svenska balettskolan i Piteå är en av tre danskolor med riksintag för barn i Sverige och den enda i norra Sverige. De andra två utbildningarna finns i Stockholm och Göteborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer