Här får eleverna lokalt älgkött på tallrikarna

Uppdaterad
Publicerad

I onsdags stod det älgskavsgryta på menyn på Harads skola i Boden. Och för första gången kom köttet på elevernas tallrikar direkt från bygden.

För både miljöns och den levande landsbygdens skull har Bodens kommun nu börjat se sig om efter lokala samarbeten.

Att i så stor utsträckning som möjligt kunna jobba med lokala leverantörer är jätteviktigt, menar kommunens upphandlingschef Theresa Hägglund.

– Dels för att vi vill värna det lokala näringslivet. Men när det gäller livsmedel handlar det om en mycket större fråga. Att hålla öppna landskap, att köpa hållbart och att bidra till arbetstillfällen.

Serveras även på äldreboende

Och i Harads serveras det nu alltså lokalt viltkött både till byns skola och äldreboende.

– Jag tror att det är viktigt att man samarbetar när man är på en liten ort. Att man värnar om det som finns här först och främst, säger skolans kock Anneli Mattsson. 

”Det smakar bra”

Hon har själv ätit det närproducerade köttet flera gånger.

– Det är bra, det smakar det som det ska smaka. Man känner att det är vilt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.