Foto: SVT

Ny rapport visar luleåbornas hälsa: Män mår bättre än kvinnor

Publicerad

Nu har Luleå kommun tagit fram en rapport som visar hur Luleåborna mår och skillnaden i hälsa mellan olika grupper. I Luleå mår män bättre än kvinnor och yngre mår bättre än äldre, enligt rapporten ”hälsa på lika villkor 2018”.

Det visade sig att det fanns en tydlig skillnad i hur de med kort och lång utbildning upplever sin hälsa. De med lång utbildning upplever i större utsträckning att de har en god hälsa. Ett av områdena som kommunen pekat ut som fokusområde är jämlikhet. Vilket innefattar lika förutsättningar för god hälsa.

Färre Luleåbor röker

Andelen luleåbor som röker varje dag har fortsatt minska i alla åldersgrupper sedan 2006. De flesta rökarna finns bland kvinnor som är över 45 år. Fetma är något som förvärrats, liksom i hela Sverige. Luleå har tidigare haft ett bättre resultat än riket, men nu ligger det ungefär lika.

Psykisk ohälsa

Även den psykiska ohälsan har ökat. 15 % av männen och 19 % av kvinnorna anger nedsatt psykisk hälsa. Bland kvinnorna i Luleå finns en tydlig ökning av ängslan, oro och ångest. Detta är något som ökar bland kvinnor i hela riket. I Luleå har över 40 % av kvinnor någon gång avstått från att gå ut ensam på grund av rädsla att bli överfallen, rånad eller ofredad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer