Olof Tomas Svonni, Övre Soppero. Foto: SVT

I dag är det samernas nationaldag

Uppdaterad
Publicerad
För hundra år sedan, den 6 februari 1917, organiserade sig samerna för första gången i ett landsmöte i Trondheim i Norge för att diskutera samiska frågor. Därför firas den samiska nationaldagen den 6 februari och i år är det 100-årsjubileum.

Mycket har förändrats när det gäller rennäringsfrågor men fortfarande är frågan om rättigheter till land och vatten lika aktuell idag som för ett hundra år sen. Jubileet uppmärksammas i Trondheim där det första samiska landsmötet hölls.

Snart 90-årige renskötaren Olof Tomas Svonni från Övre Soppero firar inte dagen, det har han inte gjort någon gång.

– Jag tycker inte det är något att fira, det har gått jättebra hittills utan att fira nationaldagen, säger han.

Fortfarande aktiv i renskötseln

Det betyder inte att han inte är engagerad i samiska samhällsfrågor, speciellt renskötseln brinner han för och han är fortfarande aktiv i samebyn. Så sent som i januari var han med på renskiljning. 

– Jag var med i Sametinget i åtta år, det var när Sametinget startade 1993. Frågorna om renskötseln och rättigheter till land och vatten är viktiga frågor som fortfarande gäller, säger Olof Tomas Svonni.

Stora förändringar i renskötseln

När han blickar tillbaka på ett långt liv som renskötare ser han mycket som har förändrats på både gott och ont.

– Förr bodde man i skogen med renarna, året runt sommar som vinter. Det var roligt, man hörde kalvarna råma och bjällror som klingade. Renarna var tama på den tiden, idag är renarna halvvilda. Allting är förändrat, om det är till det bättre eller sämre är svårt att säga, men idag går renskötarna inte ett steg utan använder fyrhjulingar och snöskotrar. Förr gick vi eller tog skidorna i renskötseln.

Är det därför du har blivit 90 år, du har bra kondition?

– Jajamän! Jag känner mig som 50 år, det är inget större fel på mig, säger Olof Tomas Svonni som fyller 90 år inom någon månad.

Stort firande i Trondheim:

Visa

SVT Sänder live på webben och på SVT Play under hela Jubileumsveckan i Trondheim.

Våra sändningar måndag 6/2:

10.30 – 10.45: Markering utanför Metodistkyrkan i Trondheim där det första samiska landsmötet hölls för 100 år sedan. Live Oddasat.se/ SVT Play.

11.30 – 12.15: Officiell invigning av Tråante2017. Live Oddasat.se/ SVT Play.

14.00 – 16.00: Nordisk samsändning med artister och samtal, från glashuset på stora torget i Trondheim. Live Oddasat.se/ SVT play och i FM radio, P2.

16.00 – 17.30: Röda mattan inför Jielemen Aavoe/ jubileumsföreställningen från Olavshallen. Live Oddasat.se/ SVT Play

19:30 – 21:00: Själva jubileumsföreställningen Jielemen Aavoe sänds från Olavshallen i SVT2 (och NRK). Musiker, skådespelare, dansare och konstnärer från hela Sápmi deltar. Föreställningen är producerad av Det Samiske Nasjonalteateret Beaivváš i samarbete med Det Norske Kringkastingsorkesteret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer